Nynäs Rehab Center valde förra hösten att inleda en satsning på att göra ultraljudsdiagnostik till en del i den kliniska vardagen.

Eftersom vi hade möjlighet att avsätta ett undersökningsrum bara för ultraljudsdiagnostik och därmed inte har några större krav på utrustningens mobilitet valde vi ett stationärt system, Logiq F6, som vi upplever ger såväl bra bildkvalitet som ergonomi och användarvänlighet, till en rimlig kostnad.

Två av mottagningens fysioterapeuter, Ulrika Åslund och Lars Lindström har nu gått inledande kurser och har varit igång med scanning i några månader.
Vi upplever att ultraljudsdiagnostiken ger möjlighet till fördjupad och förfinad diagnostik som innebär att behandling och rådgivning kan differentieras och individualiseras i större utsträckning än tidigare.

Trots många års klinisk erfarenhet tycker vi också att metoden tillför en ny nivå av förståelse för topografisk anatomi samt för våra behandlingsmetoders möjligheter och begränsningar.

Ultraljudet utgör också ett jättefint pedagogiskt hjälpmedel. Det bidrar ofta till att patienten får en större förståelse för sina besvär och har lättare acceptera att vissa tillstånd tar tid att påverka och ibland kan kräva aktivitetsrestriktioner/ -modifieringar. Att kunna visa på att skada eller vävnadsförändringar INTE finns kan också vara mycket värdefullt i avdramatiserande syfte, då patienten tryggare kan lita på att belastning och restriktionsfri aktivitet är tillåten och ofarlig.

Ultraljudsundersökningen kan ge både mycket och detaljerad information om patientens vävnader och det ligger, som vid all bilddiagnostik, en utmaning i att sortera informationen och noggrant väga den mot den kliniska bilden för att kunna bedöma undersökningsfyndens relevans och svårighetsgrad. I detta avseende upplever vi det som en tillgång att vi båda har ett ansenligt antal års klinisk erfarenhet att luta oss emot.

Vi upplever det här tillskottet i vår verksamhet som mycket intressant och stimulerande och arbetar och utbildar oss för att bli bättre och bättre på metoden. Vi har förhoppningar om att längre fram i större utsträckning ta emot patienter som hänvisas till oss med specifikt ultraljudsdiagnostiska frågeställningar och att, tillsammans med vårdgrannar, kunna erbjuda ultraljudsguidade behandlingsprocedurer, såsom injektioner.

www.nynasrehabcenter.se

Gå tillbaka

 

Översikt

FYSIOTERAPI OCH REHAB

Sjukhus- och vårdprodukter