Intresset för diagnostiskt ultraljud ökar och användningsområdena blir allt fler. Det finns många fördelar med att komplettera en klinisk undersökning med ultraljudsscanning.

– Ultraljud ger bättre diagnostisering och uppföljning. Nu kan jag visa tydligt på förändring i framförallt senor och muskler, berättar Lars Ankarberg, sjukgymnast vid Linköping Health Care, som har använt sig av diagnostiskt ultraljud sedan tre år tillbaka.

Diagnostiskt ultraljud visar en tydlig bild av mjukdelsvävnad och skelettkonturer. Det går att se skador och förändringar och enkelt mäta tjocklek, area och djup på olika strukturer. Doppler ger möjlighet att se blodflöden, t ex inflammationer och kärlinväxt i senor.

– Jag kan titta på det smärtsamma området samtidigt som patienten rör sig, testa vad som händer även i smärtsamma positioner, säger Lars Ankarberg.

Fler patienter får också möjlighet till rätt diagnos.

– Nu kan jag undersöka alla patienter, genom att jag kan göra många undersökningar själv där jag tidigare hade behövt skicka patienten på magnetröntgen. Det spar tid och underlättar för patienten. Många av de patienter jag nu kan undersöka hade aldrig fått MR-röntgen utifrån sina symptom.

Ultraljudet underlättar även kommunikationen och samarbetet med patienten.

– Det blir lättare att pedagogiskt visa för patienten att det inte är så konstigt att det gör ont att springa när till exempel hälsenan är trasig. Det blir enklare att få patienten att följa rekommendationerna.

Medemas ultraljudsapparater är lättanvända och portabla.

– Maskinen är enkel att sköta, det behövs inte många knappar. Utmaningen ligger i att tolka vad jag ser. Det kräver att man använder maskinen mycket, men utvecklingen går snabbt framåt, säger Lars Ankarberg.

 

Vanliga undersökningsområden:

Muskelbristningar

Cystor, ganglion

Tendinopatier

Tendinoser

Svullnader

Bursiter

Mjukdelsförkalkningar

Ligament- och senskador

Reumatiska ledsjukdomar

Inflammatoriska tillstånd

KONTUSIONSSKADOR

 

 

 

Gå tillbaka

 

Översikt

FYSIOTERAPI OCH REHAB

Sjukhus- och vårdprodukter